Nicolas Estienne


Nicolas Estienne

Nicolas Estienne is sinds 1994 lid van de Brusselse Balie en is gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht.

Hij is gespecialiseerd in het vertegenwoordigen van slachtoffers van ongevallen met letsel of overlijden tot gevolg, zoals onder meer verkeersongevallen, medische ongevallen, ongevallen op het werk of thuis, spoorwegongevallen, technologische rampen, terreurdaden en andere opzettelijke gewelddaden. Hij begeleidt, ondersteunt en verdedigt zijn cliënten gedurende de hele schadevergoedingsprocedure, of het nu gaat om de aansprakelijkheid (contractueel of buitencontractueel), de evaluatie van hun lichamelijke letsels in medische expertises (vrijwillig of verplicht), onderhandelingen met schuldenaars, of gerechtelijke procedures (burgerlijk of strafrechtelijk).Hij is gespecialiseerd in het vertegenwoordigen van slachtoffers van ongevallen met letsel of overlijden tot gevolg, zoals onder meer verkeersongevallen, medische ongevallen, ongevallen op het werk of thuis, spoorwegongevallen, technologische rampen, terreurdaden en andere opzettelijke gewelddaden. Hij begeleidt, ondersteunt en verdedigt zijn cliënten gedurende de hele schadevergoedingsprocedure, of het nu gaat om de aansprakelijkheid (contractueel of buitencontractueel), de evaluatie van hun lichamelijke letsels in medische expertises (vrijwillig of verplicht), onderhandelingen met schuldenaars, of gerechtelijke procedures (burgerlijk of strafrechtelijk).

Nicolas Estienne heeft een specifieke expertise ontwikkeld in zaken waarin personen hoofdletsel, ruggenmergletsel of orthopedisch letsel hebben opgelopen, of aan posttraumatische stress lijden. Hij was betrokken bij verschillende collectieve rechtszaken rond ongevallen met slachtoffers van gebrekkige gezondheidsproducten (thalidomide, prothesen, enz.) en grote rampen (Pécrot, Ghislenghien, Buizingen, enz.). Momenteel vertegenwoordigt hij verschillende slachtoffers van de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en het metrostation van Maalbeek.

Nicolas Estienne werkt ook in burgerlijke aansprakelijkheidszaken (medische en andere beroepsaansprakelijkheid, industriële aansprakelijkheid, aansprakelijkheid van de overheid, rechtstreekse of gesubrogeerde beroepen tegen Belgische en Europese overheidswerkgevers, enz.), in het verbintenissenrecht, in het verzekeringsrecht en in het verkeersrecht (verdediging in strafzaken voor de politierechtbank).

Nicolas Estienne is mede-directeur van de Revue Générale des Assurances et des Responsabilités (R.G.A.R.). Hij maakt de maandelijkse nieuwsbrief, waardoor hij steeds op de hoogte is van de laatste juridische, doctrinaire en jurisprudentiële ontwikkelingen in zijn vakgebied.

Nicolas Estienne was van 2005 tot 2013 assistent verbintenissenrecht aan het Centrum voor Privaatrecht van de Rechtsfaculteit van de UCLouvain (Louvain-la-Neuve), waar hij momenteel specialist is en lid van de onderzoekseenheid Ongevallen- en Rampenrecht. In deze functie is hij betrokken bij verschillende Belgische en Europese onderzoeksprojecten, voornamelijk op het gebied van het letselschaderecht. Hij doceert de universitaire cursus medische expertise aan de Faculteit Geneeskunde van de UCLouvain, en ook op de Master 2 cursus over medische risico's en aansprakelijkheid aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Hij spreekt regelmatig op symposia en conferenties en is de auteur van talrijke wetenschappelijke publicaties.