Zesde week van het proces
Nieuwsbrief (week van de 16/01/2023)

Welkom bij de zesde editie van de V-Europe nieuwsbrief. Deze week stond in het teken van de schuilplaats Max Roos, de eerste opsporingswerkzaamheden in Maalbeek en de start van het eigenlijke onderzoek.

Wilt u deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

De afgelopen week

De week begon op maandag 16 januari met het einde van de getuigenis van de heer Delmoitiez over de huiszoeking in de rue Max Roos. De video van de huiszoeking die het appartement laat zien nadat de ontmijningseenheden zijn gepasseerd, is vrijgegeven. Na een korte pauze dienden de advocaten van Smail FARISI stukken in bij de rechtbank met het verzoek de getuigen na hun bezoek, aan het einde van de dag of aan het einde van elk onderwerp, te mogen ondervragen. Het Hof van assisen is verplicht op deze conclusies schriftelijk te reageren alvorens verder te gaan met het horen van de getuigen. De zitting werd daarom geschorst tot 16.45 uur, om de nodige tijd te laten om een beslissing te nemen en het vonnis op te stellen.  De Presidente concludeerde dat ze niet bekwaam was. Na overleg met de onderzoeksrechters werd de zitting vervolgens geschorst aangezien zij meenden dat de volgende getuigenissen (details over de huiszoeking en overlegging van de precursoren) een geheel vormden. Alle beklaagden waren aanwezig, maar Krayem besloot terug te keren naar zijn cel. Er waren weinig burgerlijke partijen aanwezig, minder dan 5 personen. Op dit moment staat er één dag vertraging op de planning.

Advocaten van de verdediging begonnen de dag op dinsdag 17 januari door de rechtbank te vragen de beklaagden te vragen of ze onderworpen werden aan fouilleren met kniebuigingen. Alle gedetineerde beklaagden antwoordden bevestigend, met uitzondering van Abrini en Krayem die weigerden te antwoorden. El Haddad Asufi toonde zelf een ​​blauwe plek op zijn schouder en zei dat de politie geweld had gebruikt. Krayem keerde vervolgens terug naar zijn cel. Inhoudelijk stond de dag bijna volledig in het teken van de zeer complete voorstelling van wat er gebeurde in het appartement van de Max Roos straat, wat er werd gevonden, … Sommige juryleden vroegen tijdens de voorstelling om verduidelijkingen. De presentatie van de precursoren (die normaal de dag ervoor zou plaatsvinden) begon rond 16.45 uur. Er waren een tiental burgerlijke partijen aanwezig.

Het was de advocate van Abdeslam, Me Paci, die de dag op woensdag 18 januari begon met het melden van een incident tijdens de overdracht van haar cliënt aan de Presidente. Hij beweerde te zijn geslagen en verzocht om de aanstelling van een wetsdokter om hem te onderzoeken. Me Paci benadrukte dat zij de debatten niet wilde vertragen en vroeg daarom om de getuigenissen parallel voort te zetten. De Presidente stelde ook de gebruikelijke vragen over het fouilleren met kniebuigingen, waarop alle beklaagden (behalve Abrini en Krayem die niet antwoordden) bevestigend antwoordden. Abdeslam heeft in detail zijn versie van het incident van dezelfde ochtend toegelicht. De Presidente vroeg ​​vervolgens aan het federaal parket en de advocaten van de burgerlijke partijen of zij de rechtbank bevoegd achtten voor het incident van Abdeslam. Beide partijen voerden aan dat de rechtbank onbevoegd was en de Presidente besloot daarom de zitting voort te zetten door de onderzoeksrechters en de getuigen op te roepen. Ze presenteerden de eerste onderzoekstaken in Maalbeek, waaronder de analyse van metrovideo's, de laatste beelden van de terrorist en zijn reis op 22 maart. De zware sfeer in de rechtszaal weerspiegelde het belang en de ernst van het bewijsmateriaal dat aan de rechtbank werd voorgelegd. Het einde van de dag werd gekenmerkt door een meer technische presentatie waarin werd uitgelegd hoe werd vastgesteld dat Krayem de tweede zelfmoordterrorist was. Er waren een tiental burgerlijke partijen aanwezig.

Zoals gewoonlijk begon de dag op donderdag 19 december met de Presidente die de beklaagden vroeg of ze gefouilleerd werden met kniebuiging, wat ze allemaal bevestigden. Krayem, Abrini en Abdeslam verlieten daarna de beklaagdenbox. Vervolgens is op de zitting aandacht besteed aan de verschillende adressen die door de verdachten zijn gebruikt en aan analyses van telefoon- en computergegevens. Ismail FARISI wilde reageren op bepaalde informatie gegeven in de getuigenis en begon te schreeuwen in de rechtszaal, terwijl de Presidente hem vertelde dat het niet het moment was om vragen te stellen en dat hij de daarvoor voorziene dagen zou moeten afwachten. De politie verwijderde hem ongeveer 20 minuten uit de rechtszaal om hem te laten kalmeren. De Presidente zorgde ervoor dat de jury kon volgen, met name door hen de gelegenheid te geven om verduidelijkingen te vragen (maar geen vragen te stellen). Hierdoor konden ook de civiele partijen dit technische gedeelte, dat erg zwaar was, beter volgen. De week eindigde met de start van de presentatie over de Belgen en de Islamitische Staat, die sprak over de Islam en zijn verschillende interpretaties.

Gedurende de week verliet geen enkel jurylid de jury. Het programma voor volgende week zal dit weekend online bekend gemaakt worden. Het nieuwe programma wordt dan op de kalenderpagina van de website geplaatst. 

Bericht van mij Guillaume Lys, advocaat voor V-Europe

Hier is een bericht van Me Guillaume Lys, advocaat van V-Europe en tal van civiele partijen tijdens dit proces:

“We zijn tot de kern van de zaak gekomen. De problemen van fouilles en overbrenging van de verdachte parasiteren de debatten steeds minder totdat ze zullen uitsterven. Doch klaagde Salah Abdeslam over spanningen met een politieagent. Maar dat hield de media meer bezig dan het Assisenhof. Nu ontvouwt het onderzoek zich voor onze ogen. De schuilplaats van Max Roos. Het appartement dat dienst deed als atelier voor het aanmaken van de TATP. Er is ons verteld over de huiszoekingen die ter plekke zijn uitgevoerd, het DNA van de beklaagden dat op verschillende voorwerpen is gevonden. Onze aandacht ging toen naar een andere schuilplaats, het appartement in de Kazernesstraat, naar de links tussen de schuilplaatsen, waarvoor ze dienst deden, wie er verbleef en wat daar gebeurde op 22 maart 2016. Het gigantische onderzoekswerk was uitstekend. De onderzoekers zijn nauwkeurig en leveren de vruchten van hun werk met detail en precisie af. Niets wordt aan het toeval overgelaten. We weten vandaag meer over de specifieke verantwoordelijkheden van elke beschuldigde. De week eindigde met een belangrijk inzicht: de kwestie van gewelddadig islamistisch radicalisme. Na analyse van de gepleegde feiten, zijn we nu geïnteresseerd in wat hen motiveerde. De waarheid blijft zich ontwikkelen en opbouwen tijdens de presentaties, die volgende week worden hervat met verschillende experts die zullen praten over de wortels van het terroristische fenomeen. »

De komende week

Het proces gaat volgende week verder met het einde van de presentatie over de Belgen en de Islamitische Staat. Dezelfde getuigen zullen vervolgens de opeising van de aanslagen presenteren. DOVO zal dan haar technisch onderzoek presenteren en maandag zal afgesloten worden met het dossier Dries en de tussenkomst van de ontmijners. Op dinsdag 24 januari zal de presentatie van de gevonden PC in de Max Roosstraat de hele dag plaatsvinden. Woensdag 25 januari zal in het teken van de presentatie van de verdachte El Haddad Asufi Ali staan. Op donderdag 26 januari zullen de gebroeders Farisi in de ochtend gepresenteerd worden en in de middag El Bakraoui Ibrahim.

Uitnodiging om het metrostel te zien

De rechtbank vraagt welke burgerlijke partijen uit Maalbeek interesse zouden hebben om het metrostel te gaan bekijken waarin de aanslag plaatsvond. Het bezoek zou 's nachts plaatsvinden, bij Delta in een MIVB-depot. We hebben geen verdere details over de datum.

Als u geïnteresseerd bent, laat het ons dan zo snel mogelijk weten, zodat we uw naam kunnen doorgeven aan de rechtbank. U kunt ook via uw advocaat de aanvraag doen.

Ondersteuning en verdediging

V-Europe verleent steun aan elk slachtoffer van terrorisme dat daarom verzoekt. Elke dag is minstens één van onze coördinatoren aanwezig op de proef, in een opvallend wit jasje met het V-Europe-logo op de rug. Laat ze gerust weten dat u er bent als u dit wenst. Meer informatie over onze coördinatoren vindt u op de website van V-Europe, op volgend nummer: +32 10 86 79 98 of per e-mail: info@v-europe.org.

Wilt u verdedigd worden tijdens het proces? V-Europe heeft een groep van advocaten opgericht die de slachtoffers tijdens het proces verdedigen. Guillaume Lys, Nicolas Estienne, Adrien Masset en Sanne de Clerck bundelen hun krachten om u te verdedigen tijdens dit lange proces. Meer informatie hier of per e-mail naar 22-3@v-europe.org.

Uw mening is belangrijk voor ons!

Heeft u advies of opmerkingen om de nieuwsbrief te verbeteren? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

Sixième semaine du procès
Newsletter résumant la sixième semaine du procès (16/01/2023)