Vonnis van het proces
25.07.2023

Deze nieuwsbrief geeft een samenvatting van het vonnis in het proces over de aanslagen van 22 maart, dat op 25 juli 's avonds werd voorgelezen.

Sinds december vorig jaar is het proces voor de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016, gericht tegen de nationale luchthaven van Zaventem en het metrostation van Maelbeek, aan de gang. Na meer dan zeven maanden van gerechtelijke procedures is het vonnis bekend gemaakt. Dit langverwachte vonnis is een belangrijke stap in het streven naar gerechtigheid voor de families van de slachtoffers en de nabestaanden. De kwaliteit van de motivering van de uitspraak is door veel waarnemers benadrukt.

Het vonnis in het kort

De tabel hieronder vat de belangrijkste punten van het vonnis samen.De jury verwierp het verzoek van de advocaten van Bilal EL MAKHOUKHI om de gebeurtenissen te herkwalificeren als oorlogsmisdaden.

De jury was ook van mening dat de dood van drie slachtoffers, die enkele maanden of jaren na de aanvallen plaatsvond, een direct gevolg was van de aanvallen en dat zij daarom als overleden slachtoffers moesten worden beschouwd. In het geval van een vierde persoon volgde de jury deze redenering niet.

Persartikelen

Hier zijn verschillende artikelen met meer informatie over het vonnis:

  • Dit artikel (HLN) vat de belangrijkste punten van het vonnis en de reacties van slachtoffers, verenigingen en politici samen.
  • Dit artikel (HLN) geeft meer informatie over de drie bijkomende slachtoffers die na de aanslagen overleden.

Wat gebeurt er nu?

Nu het vonnis over de schuld van de verdachten is uitgesproken, moet het strafmaatdebat nog plaatsvinden om te bepalen welke straf de verdachten zullen krijgen.

De president heeft aangekondigd dat de zitting zal beginnen op maandag 4 september om 9 uur 's ochtends in de Justitia.

Verdict du procès
25.07.2023