Vijfde week van het proces
Nieuwsbrief (week van de 09/01/2023)

Welkom bij de vijfde editie van de V-Europe nieuwsbrief. Deze week kon het proces eindelijk in het geplande tempo doorgaan, wat een grote opluchting is voor veel van de burgerlijke partijen. 

Wilt u deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

De afgelopen week

De week begon op maandag 9 januari met de eedafname van de getuigen van de dag, namelijk de leden van de DOVO (ontmijningsdienst van het leger) en de DR6 (gerechtelijke politie). De getuigen presenteerden hun bevindingen op de dag van de aanslag. De getoonde beelden waren bijzonder moeilijk, en dit werd weerspiegeld in de sfeer in de rechtszaal. Na een verzoek van een burgerlijke partij via zijn advocaat werd overeengekomen dat de namen van de overledenen zouden worden bekendgemaakt voordat de beelden waarin zij voorkomen zouden worden vertoond. Zo kon de familie gewaarschuwd worden en de rechtszaal desgewenst verlaten. Ongeveer 20 burgerlijke partijen waren aanwezig. Abdeslam ging niet naar de Justitia omwille van een medische verklaring. De andere arrestanten werden naar de Justitia gebracht, en de griffie nam nota van hun verklaringen dat zij werden onderworpen aan naaktfouilleringen met kniebuigingen. Abrini, Krayem en El Haddad Asufi besloten de hoorzitting niet bij te wonen en terug te keren naar hun cel.

Dinsdag 10 januari begon met de eedafname van 9 getuigen. De DVI (Disaster Victim Identification) presenteerde de methodes die in Maalbeek werden gebruikt. Daarna volgde de emotioneel intense presentatie van de karakteronderzoeken van de slachtoffers van de aanslag in Maalbeek. Mevrouw Tordoir, die bij de spoorwegpolitie in Maalbeek werkte, vertelde vervolgens over haar dag op 22 maart 2016. Het was een intense getuigenis, waarbij de getuige zelfs moeite had haar tranen te bedwingen... De volgende getuige, een brandweerman uit Brussel, kon helaas niet aanwezig zijn wegens wijzigingen in het uurooster. De onderzoeksrechters begonnen rond 15.00 uur met de presentatie van hun onderzoek naar de gebeurtenissen in Zaventem, te beginnen met enkele belangrijke feiten in verband met de aanslagen in Parijs. De dag werd voortgezet met de getuigenis van twee brandweermannen en de voortzetting van het onderzoek door de onderzoeksrechters. Ongeveer tien burgerlijke partijen waren aanwezig. De afwezigheid van Abdeslam werd opnieuw gedekt door een medische verklaring. Krayem en El Haddad Asufi kozen ervoor terug te keren naar hun cel.

Woensdag 11 januari begon met een gedetailleerde reconstructie van de taxirit van de terroristen van het appartement in de Max Roosstraat naar de luchthaven, in aanwezigheid van de taxichauffeur. Onderzoeksrechter De Coster leidde vervolgens het dossier Zaventem in. De middag was gewijd aan de analyse van de video's van de bewakingscamera's van de luchthaven. De verplaatsingen van de terroristen, vanaf hun aankomst in de luchthaven tot Abrini's vlucht na de explosies, werden in detail getoond. De analyse van deze verplaatsingen en met name van de explosies en hun nasleep vond plaats in een zware stilte, een teken van de intense emotie die deze beelden opriepen. De dag eindigde met een presentatie van de tentoongestelde stukken, zodat het telefoongedeelte voor donderdag overbleef. Ongeveer tien civiele partijen waren aanwezig. Abdeslam was wederom niet aanwezig in het gerechtsgebouw. Krayem en El Haddad Asufi kozen ervoor terug te keren naar hun cel. 

De week eindigde op donderdag 12 januari. De dag begon met het telefoongedeelte van het onderzoek, dat zeer technisch was. Daarnaast werd de rest van de eerste onderzoeksopdrachten voor Zaventem gepresenteerd, maar dit bleef zeer technisch. Video’s van bewakingscamera's toonden Abrini's route tijdens zijn vlucht na de twee explosies op de luchthaven. Er waren weinig burgerlijke partijen aanwezig, ongeveer 8 personen. Alle verdachten zaten in de box. Enkel Krayem besloot terug te gaan naar zijn cel.

Geen enkel jurylid verliet de jury gedurende de week. Het schema voor volgende week wordt dit weekend online gezet. Het nieuwe schema wordt dan op de kalenderpagina van de website geplaatst. 

De komende week

Maandag 16 januari eindigt de presentatie van de eerste onderzoeksopdrachten in Zaventem betreffende de Max Roos straat. De eerste onderzoekstaken betreffende Maalbeek worden gepresenteerd op dinsdag 17 januari (inclusief de analyse van de MIVB-video's) en woensdag 18 januari. De beschrijving van het onderzoek zelf begint woensdag met de eedafname van de getuigen en een eerste algemene presentatie over de Belgen en Islamitische Staat. Donderdag 19 januari zal worden gewijd aan het opeisen van de aanslagen, het technisch onderzoek van de ontmijners en de presentatie van het dossier van de Driesstraat.

Ondersteuning en verdediging

V-Europe verleent steun aan elk slachtoffer van terrorisme dat daarom verzoekt. Elke dag is minstens één van onze coördinatoren aanwezig op de proef, in een opvallend wit jasje met het V-Europe-logo op de rug. Laat ze gerust weten dat u er bent als u dit wenst. Meer informatie over onze coördinatoren vindt u op de website van V-Europe, op volgend nummer: +32 10 86 79 98 of per e-mail: info@v-europe.org.

Wilt u verdedigd worden tijdens het proces? V-Europe heeft een groep van advocaten opgericht die de slachtoffers tijdens het proces verdedigen. Guillaume Lys, Nicolas Estienne, Adrien Masset en Sanne de Clerck bundelen hun krachten om u te verdedigen tijdens dit lange proces. Meer informatie hier of per e-mail naar 22-3@v-europe.org.

Uw mening is belangrijk voor ons!

Heeft u advies of opmerkingen om de nieuwsbrief te verbeteren? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

Cinquième semaine du procès
Newsletter résumant la cinquième semaine du procès (09/01/2023)