Vierde week van het proces
Nieuwsbrief (week van de 02/01/2023)

Welkom bij de vierde editie van de V-Europe nieuwsbrief aan het begin van het jaar 2023. Deze editie is een beetje bijzonder: de heer Adrien Masset heeft persoonlijk de samenvatting van de week en het programma voor volgende week geschreven.

Wilt u deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

De afgelopen week, door Meester Adrien MASSET

Na de eerste presentaties en getuigenissen van de onderzoeksrechters en de reddingswerkers over de aanslagen op de luchthaven van Zaventem, net voor de jaarwisseling, is het proces in de eerste dagen van 2023 voortgezet. Wij hadden graag verder willen gaan met dezelfde presentaties en getuigenissen, ditmaal over de aanslag op het metrostation van Maelbeek, maar er werden opnieuw vertragingen opgelegd door de verdachten.

De aangehouden verdachten, met uitzondering van O. Krayem, hadden op 29 december jl. van een burgerlijke rechter in kort geding (d.w.z. met spoed) een vonnis verkregen over hun voorwaarden voor overbrenging uit de gevangenis van Haren (in de buitenwijken van Brussel, op 10 minuten van het Justitia-gebouw waar het proces plaatsvindt).

Deze procedure, die de verdachten tegenover de Belgische Staat heeft gesteld, heeft de voorwaarden voor overbrenging wat betreft de overbrengingstechnieken (handboeien, kogelvrij vest, gepantserde auto, verduisteringsbril, doofpothelm) gevalideerd, maar was op het eerste gezicht van mening dat de politie de verdachten voor de reis van de gevangenis naar het gerechtsgebouw niet elke ochtend kon onderwerpen aan systematische fouillering met drie kniebuigingen om er zeker van te zijn dat er geen voorwerpen waren verborgen.   

Na verschillende incidenten, waaronder de hoorzitting van de algemeen commissaris van de federale politie voor het Hof van Assisen, heeft de politie besloten deze huiszoekingen te handhaven op basis van een nieuwe circulaire van de minister van Justitie.

Deze verslagen waren verontrustend om te horen, waarbij de beschuldigde Abrini een mes noemde, een reactie die in overleg met twee andere beschuldigden moest worden geprogrammeerd, en de politie verweet "dienaren van Allah" te mishandelen. Hun verklaarde wens om fysiek aan het proces deel te nemen door naar het assisenhof te komen uit consideratie voor de slachtoffers blijkt slechts een façade te zijn.

Maître Masset is meermaals op juridische wijze tussenbeide gekomen om het standpunt van de burgerlijke partijen van V-Europe te verwoorden tegenover de verbale eisen van de verdediging van de verweerders.

Deze gebaren over naakte kniebuigingen van de verdediging en de beklaagden, die weigeren in het vak te komen, kwamen beschamend over bij het beluisteren en zien van de verklaringen die vanaf donderdagmiddag en vrijdag werden gegeven over de aanslag in het metrostation van Maelbeek.

Het hoofd van de Spoorwegpolitie van de Federale Politie gaf commentaar op het verloop van die verschrikkelijke dag van 22 maart 2016, inclusief de video's van de bewakingscamera's in het station van Maelbeek: de rechtszaal werd ondergedompeld in de gruwel van het terrorisme. Het hoofd van de brandweer, de coördinator van de medische dienst, die ook ter plaatse is opgetreden, twee brandweermannen in de frontlinie en de eerste politieagent die na de aanval naar het bureau is gegaan, hebben huiveringwekkende en angstaanjagende getuigenissen afgelegd, afgewisseld met ademnood vanwege hun sterke emoties.

Al deze ervaren politie- en reddingswerkers beschreven de chaos die in de eerste momenten heerste en de onwaarschijnlijkheid van de omvang van de menselijke en materiële schade; allen zijn nu diep ontdaan en getroffen door wat zij ter plaatse hebben moeten meemaken.

Voorzitster Massart, die het proces op een opmerkelijke manier leidt, had vrijdag de gedwongen overbrenging (onder verwijzing naar het bevel tot het meenemen van het lichaam) van de beklaagden naar de Justitia opgelegd: de beklaagden hebben echter het recht om in de cel bij de Justitia te blijven in plaats van in de box te zitten. Alleen Krayem bleef liever in de Justitia-cel. De anderen bekeken deze verhalen zonder te reageren.

Het proces ten gronde is nu in volle gang, met 31 van de 36 juryleden die nog steeds zeer aandachtig zijn en soms geschokt door details die menselijkerwijs moeilijk te horen zijn, dit alles in aanwezigheid van een publiek en verschillende slachtoffers die in de zaal Popelin 1 (een van de acht voorziene zalen) kunnen worden ondergebracht; dit publiek en deze slachtoffers zijn opmerkelijk door hun waardigheid.

De werking van de webradio werd geprezen door degenen die hem gebruikten.

De Voorzitster kondigde aan dat het proces uiteindelijk slechts met ongeveer twee dagen was uitgesteld, wat een geruststelling is gezien het aantal maanden dat nog moet komen.

De hoorzittingen op maandag 9 en dinsdag 10 januari zullen moeilijk zijn omdat de onderzoekers die de vaststellingen in het station van Maelbeek hebben gedaan en de onderzoeksrechters uitvoerig zullen worden gehoord over de presentatie van de dode en gewonde slachtoffers in Maelbeek. De rest van de week wordt besteed aan de eerste onderzoekstaken, eerst op Zaventem, daarna op Maelbeek.

Geen enkel jurylid verliet de jury gedurende de week. Het proefprogramma is volledig gewijzigd wegens vertragingen in verband met de kwestie van de overdrachtsvoorwaarden. Het programma zal naar verwachting 1,5 tot 2,5 dag vertraging oplopen. Het nieuwe schema wordt dan op de kalenderpagina van de website geplaatst. 

Ondersteuning en verdediging

V-Europe verleent steun aan elk slachtoffer van terrorisme dat daarom verzoekt. Elke dag is minstens één van onze coördinatoren aanwezig op de proef, in een opvallend wit jasje met het V-Europe-logo op de rug. Laat ze gerust weten dat u er bent als u dit wenst. Meer informatie over onze coördinatoren vindt u op de website van V-Europe, op volgend nummer: +32 10 86 79 98 of per e-mail: info@v-europe.org.

Wilt u verdedigd worden tijdens het proces? V-Europe heeft een groep van advocaten opgericht die de slachtoffers tijdens het proces verdedigen. Guillaume Lys, Nicolas Estienne, Adrien Masset en Sanne de Clerck bundelen hun krachten om u te verdedigen tijdens dit lange proces. Meer informatie hier of per e-mail naar 22-3@v-europe.org.

Uw mening is belangrijk voor ons!

Heeft u advies of opmerkingen om de nieuwsbrief te verbeteren? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

Quatrième semaine du procès
Newsletter résumant la quatrième semaine du procès (02/01/2023)