Eerste week van het proces
Nieuwsbrief

Beste mevrouw, beste meneer,

Welkom bij de eerste editie van de nieuwsbrief van V-Europe voor het proces van 22 maart. Ons doel is  om de afgelopen week op de Justitia samen te vatten en u te informeren over de volgende stappen van het proces. Ook toekomstige evenementen van de vereniging worden ter informatie vermeld. Wij werken ook aan een overzicht van interessante persartikelen in verband met het proces, maar dat komt in een latere editie. 

Wilt u deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

De afgelopen week

Na de selectie van de jury vorige week vond de eerste inhoudelijke zitting van het proces plaats op maandag 5 december. De zitting van 5 december was zeer inleidend, met de uitleg van de voorzitster aan de jury en de presentatie van de beklaagden. De voorzitster leest tevens de volledige lijst van burgerlijke partijen voor. De beklaagden klaagden voor het eerst over hun omstandigheden van overbrenging naar de rechtszaal. Wij constateerden dat ongeveer 40 civiele partijen aanwezig waren.

Dinsdag begon de president met aan de jury uit te leggen dat nog twee juryleden de rechtszaal hebben moeten verlaten, opdat het proces zeker zou kunnen doorgaan. De procureurs van het federaal parket begonnen hierna de akte van inbeschuldigingstelling voor te lezen. De beschrijving van de impact van de bommen veroorzaakte grote emoties bij de burgerlijke partijen. Ongeveer 30 van hen waren die dag aanwezig. 

Op woensdag gingen de procureurs van het federaal parket verder met het voorlezen van de akte van inbeschuldigingstelling. Slechts vier van de beklaagden bleven op de hoorzitting. De anderen verkozen om terug naar hun cel gebracht te worden. Ongeveer twintig burgerlijke partijen waren toen aanwezig. 

Donderdag werd gekenmerkt door een incident waarbij een van de verdachten klaagde over geweld door de politie, waardoor alle verdachten ervoor gekozen hebben om de box te verlaten en terug te keren naar hun cel. De procureurs gingen verder met het voorlezen van de akte van inbeschuldigingstelling. Die dag waren er ongeveer 15 burgerlijke partijen aanwezig. 

Het voorlopige tijdschema, beschikbaar op onze website “www.22-3.be", geeft aan dat de voorlezing van de akte van inbeschuldigingstelling donderdag zou eindigen. Diverse incidenten en vertragingen (ongeveer 30-40 minuten per dag) hebben dit schema vertraagd, zodat de lezing volgende week moet worden voortgezet. 

De komende week

Volgende week wordt het proces alleen op maandag en dinsdag gehouden vanwege de EU-top. De procureurs van het federaal parket zullen de akte van inbeschuldigingstelling verder voorlezen, waarna het proces volgende week wordt voortgezet met:

  • Mogelijke aktes van verdediging
  • Mogelijke presentatie van de vervolgingszaak
  • Mogelijke presentatie van de verdediging
  • Verklaring van de voorzitster
  • Oprichting van de burgerlijke partijen

Ondersteuning en verdediging

V-Europe verleent steun aan elk slachtoffer van terrorisme dat daarom verzoekt. Elke dag is minstens één van onze coördinatoren aanwezig op de proef, in een opvallend wit jasje met het V-Europe-logo op de rug. Laat ze gerust weten dat u er bent als u dit wenst. Meer informatie over onze coördinatoren vindt u op de website van V-Europe, op volgend nummer: +32 10 86 79 98 of per e-mail: info@v-europe.org.

Wilt u verdedigd worden tijdens het proces? V-Europe heeft een groep van advocaten opgericht die de slachtoffers tijdens het proces verdedigen. Guillaume Lys, Nicolas Estienne, Adrien Masset en Sanne de Clerck bundelen hun krachten om u te verdedigen tijdens dit lange proces. Meer informatie hier of per e-mail naar 22-3@v-europe.org.

Komende evenementen van de vereniging

V-Europe organiseert haar eindejaarsbijeenkomst op 17 december 2022 om 10.00 uur in het Résidence Palace. Van 10 tot 12 uur kunt u de advocaten van V-Europe ontmoeten om al uw vragen over het proces te stellen en met andere civiele partijen van gedachten te wisselen. Deze discussie wordt gevolgd door een lunch met andere leden van de vereniging tot 15.00 uur. Interesse in deelname? Stuur een e-mail naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.   

Uw mening is belangrijk voor ons!

Heeft u advies of opmerkingen om de nieuwsbrief te verbeteren? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.Première semaine du procès
Newsletter résumant la première semaine de procès