Achtste week van het proces
Nieuwsbrief (week van de 30/01/2023)

Welkom bij de achtste editie van de V-Europe nieuwsbrief. De nieuwsbrief van deze week is geschreven door mr. Adrien Masset, advocaat van vele civiele partijen tijdens dit proces als lid van het verdedigingsteam van V-Europe.

Wilt u deze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

Inhoud

  • De afgelopen week, door mr. Adrien MASSET
  • De komende week

De afgelopen week, door mr. Adrien MASSET

Vorige week, op donderdag 26 januari, begon de individuele presentatie, door de onderzoeksrechters en rechercheurs, van de beklaagden en van de zelfmoordterroristen uit Zaventem en Maalbeek. Vervolgens ging het om de beschuldigde Ali EL HADDAD ASUFI.

Maandag 30 januari was gewijd aan de presentatie van de beschuldigde Smaïl FARISI (raadsman: mr. Xavier Carrette), afgestudeerd als elektricien maar heeft nooit gewerkt, een gokker en een alcoholist. Hij werd altijd door het OCMW ondersteund, woonde bij zijn ouders maar heeft twee keer studio's gehuurd, onder meer om er te kunnen profiteren van een financieel voordeliger OCMW statuut; zo heeft hij een studio gehuurd aan de Kazernenlaan die hij voor december 2015 aan zijn schoolvriend Ibrahim EL BAKRAOUI zal onderverhuren.

De onderzoekers beschrijven de vele, soms zeer lange, bezoeken van S. FARISI aan deze studio, waarbij hij de twee broers EL BAKRAOUI ontmoette, en, op 16 maart 2016, daags na de schietpartij in de Driesstraat, ook Bilal EL MAKOUKI en Ossama KRAYEM. FARISI gelooft wat Khalid EL BAKRAOUI hem vertelt dat KRAYEM, die daar verblijft, niets te maken heeft met het terrorisme waarover de pers spreekt, maar wel met de georganiseerde misdaad. FARISI gaat elke dag naar de studio, ook op 20.03 om geld te halen; op 21.03 verliet hij de studio om 18:01 en keerde er pas op 22.03 rond 16:30  terug: hij was dus niet aanwezig toen de tassen met bommen arriveerden, die er om 22:15 en 00:12 uur werden binnengebracht.

Op 22.03 keerde hij rond 16:30 terug naar de studio en we zien hem daar zoeken naar de badge en de sleutel die aan EL BAKHRAOUI waren gegeven: hij vond ze niet en begon moeizaam de sloten te vervangen; hij zal zeggen dat hij diezelfde 22.03 de foto's van Zaventem zag en dacht dat hij de twee broers EL BAKRAOUI herkende.

Een bericht op de PC Max Roos onder de bijnaam "mest" (wat hij betwist), de aanhouding op 26.11 van BAKKALI, die ook in de studio aan de Kazernenlaan langskwam, en zijn zeer frequente bezoeken insinueerden een implicatie van S. FARISI in de feiten; aan de andere kant werd er nooit iets van radicalisme opgemerkt en voelde hij zich niet aangetrokken tot de islam of Syrië.

Er werd een gefilmde reconstructie gemaakt van de dag van 16.03-17.03 toen FARISI rond 03:00 (‘snachts) terugkeerde naar de studio van de Kazernenlaan en daar KRAYEM en Khalid EL BAKRAOUI ontmoette: hij beweert dat hij erop stond dat ze op de 21.03 zouden vertrekken, zij beloofden dit te doen op 22.03 en daarna voor 23.03.

Vanaf 23 maart 2016 is FARISI actief bezig met het leeghalen van de studio, samen met zijn broer Ibrahim aan wie hij zei dat hij hem nodig had omdat hij diep in de shit zat, zonder zich te herinneren of hij hem de juiste beweegredenen had uitgelegd. Verrassend genoeg hanteert Ibrahim een ​​lege zak met een latex handschoen; de pers had toen nog geen fotos van tassen vrijgegeven. Ze laten alles verdwijnen zonder iets te bewaren om aan de eigenaars terug te kunnen bezorgen; er was alleen een parfum- (muskus) en geen TATP geur.

S. FARISI vroeg om de leugendetectortest, maar op de afgesproken dag moest die test  worden opgegeven vanwege de medicijnen die hij gebruikte (en een gerookte joint).

FARISI stond onder aanhoudingsbevel van april 2016 tot februari 2018. Hij verschijnt op vrije voeten voor het assisenhof.

Dan komt de voorstelling van de zelfmoordterrorist Ibrahim EL BAKRAOUI, die zichzelf opblies in Zaventem.

Hij werd het laatst opgemerkt in de Kazernenstraat op 29.02.16.

Hij beschikte over veel contant geld en het staat vast dat alle zijn aankopen toenamen vanaf 14 maart.

De dag van dinsdag 31 januari begon met de presentatie van de zelfmoordterrorist Najim LAACHRAOUI,die zichzelf opblies in Zaventem: hij was geradicaliseerd, voor het eerst gearresteerd in 2012 tijdens een demonstratie georganiseerd door Sharia 4 Belgium; na een mislukte poging in 2013 zal hij later naar Syrië vertrekken(Abou Idriss El Belgiqui); hij werd bij verstek veroordeeld op 03.05.16; hij was lid van verschillende IS-groepen en heeft er verschillende functies gehad: hij vocht er samen met EL MAKOUKI, de vermeende gevangenbewaarder van Franse journalisten in 2014, ingelijfd bij een speciale brigade.

Daarna kwam de presentatie van de zelfmoordterrorist Khalid EL BAKRAOUI, die zichzelf opblies in Maalbeek: geradicaliseerd in de gevangenis waar hij van 2009 tot 2013 zat voor een poging tot overval in het kader van de georganiseerde misdaad; in 2013 werd hij vrijgelaten met elektronische toezicht en kreeg vervolgens een voorwaardelijke vrijlating. Hij kreeg veel bezoek in de gevangenis van zijn neef Osama ATAR.

Na zijn vrijlating veranderde zijn uiterlijk, hij trouwde (zijn weduwe beviel 1,5 maand na de aanslagen van een zoon); hij is betrokken bij de aanslag op de Thalys en bij de aanslagen in Parijs.

Hij was bekend in de georganiseerde misdaad in Brussel en werd in een ander dossier verdacht van de onnodige moord op een gepensioneerde die een café verliet (om te zien hoe het voelde om iemand te vermoorden) en van een kunstdiefstal in een museum waarvan de heling aan verzekeraars niet lukte. Hij huurde het appartement van de Driesstraat.

Woensdag 1 februari stond volledig in het teken van de presentatie van de beklaagde Mohamed ABRINI(raadsman: mr. Stanislas Eskénazi), beter bekend als Abou Yayah, die in Parijs al veroordeeld werd tot levenslange gevangenisstraf met een veiligheidstermijn van 22 jaar (de Voorzitster las een groot uittreksel voor uit de veroordeling over zijn schuld toen hij de dag voor de aanslagen naar België was teruggekeerd); hij ging in juni 2014 naar Syrië; hij werd op 8 april 2016 gearresteerd tijdens zijn vlucht in Brussel na de aanslag in Zaventem; hij was een buurman en naaste van ABDESLAM en ABAOUD.

Hij zegt dat hij er kapot was door de dood van zijn broer en andere vrienden in Syrië, maar ook door de opgelegde toestand in de Gazastrook: hij radicaliseerde tijdens zijn verblijf in de gevangenis van Vorst; hij kreeg de bijnaam "Brings" en leefde van gestolen of gewonnen gokgeld; hij is vanaf zijn 13de polycrimineel en heeft veel in de gevangenis gezeten.

Hij bezocht bijna alle bekende schuilplaatsen, waaronder de Tentoostellingslaan (met 6 andere geradicaliseerden), de Driesstraat en de Max Roosstraat.

Hij schreef, op aandringen van de anderen, zijn testament toen hij in de Driesstraat verbleef omdat hij,volgens hem, diep van binnen wist dat hij niet zou sterven.

Hij interpreteerde de Koran door decontextualisering om te stellen dat gewapende jihad een individuele verplichting was.

Het zou BELKAID zijn die zou hebben opgelegd dat ABDESLAM in de Driesstraat zou blijven en dat ABRINI de Max Roosstraat zou verlaten waar hij 3 weken verbleef (met uitzondering van een verblijf van 2 tot 5 nachten in de Tivolistraat met BAYINGANA en KRAYEM: daar keerde hij terug op 22.03 en 07.04, daags voor zijn arrestatie, wanneer niemand de deur voor hem komt openen). Hij vertelde over de episode van het ontstaan ​​van de brand in de Max Roosstraat op 14.03 en de tussenkomst van de eigenaar en de conciërge op 15.03 gezien de veroorzaakte overstroming.

Op de vraag waarom hij niet eerder vluchtte, antwoordde ABRINI aan de rechercheurs dat hij de hele weg wilde afleggen met de twee anderen die heel aardige mensen zijn en omdat hij hen wilde vergezellen tot de dood van Najim LAACHRAOUI.

Zijn vlucht in Brussel tot aan zijn arrestatie op 08.04.16 wordt zeer gedetaileerd beschreven.

In 2016 heeft de Staatsveiligheid informatie gedeclassifieerd, onder andere over telefoontaps uitgevoerd in mei 2016 in de gevangenis van Brugge tussen ABRINI en NEMMOUCHE, de terrorist van het Joods Museum van België.  Deze elementen zijn pas in 2019 aan het dossier toegevoegd, wat leidde tot protesten van de verdediging.

Donderdag 2 februari stond volledig in het teken van de presentatie van de beschuldigde Bilal EL MAKHOUKHI (raadsman: mr. Nicolas Cohen en mr. Virginie Taelman), alias Abou Imrane.

Hij heeft sinds januari 2015 een prothese in zijn rechterbeen als gevolg van een ongeval in de strijd in Syrië, waar hij, nadat hij in 2012 was vertrokken omdat hij bedrukt was door het feit dat hij geen baan als loodgieter in België kon vinden, deel uitmaakte van dezelfde groep als LAACHRAOUI en ABAOUD (de man die de 4X4 bestuurt en gijzelaars sleept) gespecialiseerd in de ontvoering van journalisten.

Volgens de onderzoeksrechter en de rechercheurs heeft hij altijd alles ontkend om beetje bij beetje te erkennen wat op basis van de aan hem voorgelegde bewijzen duidelijk was. Dat was zo voor de bijnaam Abou Imrane, voor het terughalen (waar? en met wie?) en voor het overhandigen aan iemand anders (wie, waar, wanneer?) van de geëvacueerde wapens (door wie?) uit de Max Roosstraat, alsook voor DNA-bewijs.

Hij werd op 8 april 2016 gearresteerd na observaties. Hij werd gefilmd op Kazernenlaan en de Max Roosstraat op 16.03; we kunnen hem daar opnieuw zien op 20.03 in de Max Roosstraat. Een briefje met Abou Imrane en Abou Amin en een telefoonnummer werd gevonden in de Max Roosstraat en zal het onderzoek naar hem en naar BAYINGANA leiden; ze hebben allebei in dezelfde winkel in Brussel gewerkt.

Hij droeg een elektronische enkelband tot 15.03.16 (veroordeeld in het Sharia 4 Belgium-proces in 2015), waardoor hij niet kan worden gelokaliseerd wanneer hij zich buiten zijn huis bevindt waar hij gedurende bepaalde opgelegde tijdsloten moet zijn.

Hij weigerde vragen te beantwoorden tijdens de wedersamenstelling van de feiten in het appartement aan de Max Roosstraat.

Hij werd 7 keer verhoord, waaronder de laatste keer in juni 2022: hij geeft toe in Syrië te hebben gevochten in een 300 an sterke gewapende groep.

Hij beweert geen enkele dode op zijn geweten te hebben en beweert dat hij elke nacht slaapt als een baby. Hij zegt dat tijdens zijn bezoek aan de Max Roosstraat op 21.03, omstreeks 18:10, de wapens nog altijd in het appartement lagen, dat hij niet weet of er een geur van TATP was.

Hij had veel contact met Khalid EL BAKRAOUI sinds hun toenmalige vrijlating uit de gevangenis.

Experts zeggen dat hij psychorigide is, valselijk collaboratief, zeer geradicaliseerd met een duidelijk asociale persoonlijkheid.

De komende week

De Voorzitster wacht nog op de agenda: één zekerheid, er zullen geen hoorzittingen van vrijdag 17 februari tot en met zondag 25 februari plaatsvinden: de week van 20 tot en met 24 februari 2023 blijft dus een verlofweek. De vragen (tot op heden kunnen alleen de rechters van het Hof van assisen en de juryleden vragen stellen) en commentaren na deze getuigenissen van de onderzoeksrechters en rechercheurs zouden plaatsvinden op donderdag 9 februari en van maandag 13 februari tot en met donderdag 16 februari, en, zo nodig, doorgaan tijdens de hervatting op maandag 26 februari.

De presentatie van de overige verdachten zal volgende week tot en met woensdag 8 februari doorgaan. Meer info of de kalenderpagina van de website.

Ondersteuning en verdediging

V-Europe verleent steun aan elk slachtoffer van terrorisme dat daarom verzoekt. Elke dag is minstens één van onze coördinatoren aanwezig op de proef, in een opvallend wit jasje met het V-Europe-logo op de rug. Laat ze gerust weten dat u er bent als u dit wenst. Meer informatie over onze coördinatoren vindt u op de website van V-Europe, op volgend nummer: +32 10 86 79 98 of per e-mail: info@v-europe.org.

Wilt u verdedigd worden tijdens het proces? V-Europe heeft een groep van advocaten opgericht die de slachtoffers tijdens het proces verdedigen. Guillaume Lys, Nicolas Estienne, Adrien Masset en Sanne de Clerck bundelen hun krachten om u te verdedigen tijdens dit lange proces. Meer informatie hier of per e-mail naar 22-3@v-europe.org.

Uw mening is belangrijk voor ons!

Heeft u advies of opmerkingen om de nieuwsbrief te verbeteren? Aarzel niet om een e-mail te sturen naar Florian Jehin: florian.jehin@v-europe.org.

Huitième semaine du procès
Newsletter résumant la huitième semaine du procès